Grootste Middel- eeuwse muntschat van Nederland

Het project

Het lijkt een verhaal uit een jongensboek. Op zaterdag 28 juli 2018 geeft de metaaldetector van Arco Hoekman een duidelijk signaal. Daar, ergens in de polder tussen Dirksland en Sommelsdijk graaft hij de grootste Middeleeuwse muntschat van Nederland op. In een gebroken kookpot zit een klomp van ongeveer 3000 zilveren munten die dateren uit de veertiende en vijftiende eeuw.

Schateiland

Een unieke vondst en een prachtige kans om de cultuur en historie van Goeree-Overflakkee flink in de schijnwerpers te zetten! Samen met Arco en het Streekmuseum hebben we het concept ‘Schateiland’ tot leven laten komen. We ontwierpen het logo, een uitnodiging en een toffe animatievideo. Het fantastische verhaal van Arco haalde die dag het NOS-journaal.

Drie verhalen

Wie de schat ooit begraven heeft is een raadsel. Samen met Arco en Bertrand van den Boogert van Streekmuseum GO, bedachten wij drie mogelijke scenario’s. Drie verhalen die zomaar echt gebeurd kunnen zijn en die nu, dankzij subsidie van Provincie Zuid-Holland en Gemeente Goeree-Overflakkee, tot leven komen in een boeiende animatiefilm. Speciaal gemaakt om kinderen mee te nemen in die spannende periode van onze geschiedenis.

Samen halen we mooie dingen naar boven

Het maken van zo’n leuke video is een avontuur op zich. Gelukkig hadden Arco en het Streekmuseum al veel historisch onderzoek gedaan naar de mogelijke herkomst van de schat en naar het bijpassende tijdsbeeld. Toen de drie verhalen bedacht waren is het geheel samengevoegd tot een aansprekend script met een flinke scheut humor. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met het verzamelen van beeldmateriaal. Deze zijn met behulp van Photoshop gemonteerd to visueel aantrekkelijke scènes. Bij het maken van de filmopnames en de eindmontage werkten we nauw samen met JULIUS Videoproducties. Maar Arco en Bertrand speelden ook een glansrijke rol in deze succesvolle productie!

Beleef de muntschat in het Streekmuseum

Maar hier stopt het verhaal van de muntschat natuurlijk niet. De video is een belangrijk onderdeel van de expositie in het Streekmuseum. Via een touchscreen kan de bezoeker meer te weten komen over de achtergrond van de schat. Daarnaast is de video ook verbonden aan een educatieve lesbrief voor gebruik op de basisschool. Meer over de exposities en het museum is te vinden via de website die we al eerder mochten ontwerpen: www.streekmuseum.nl