Water
tegen de vrijheid

Het project

Piet de Man is 11 jaar oud als tijdens de Tweede Wereldoorlog grote delen van Goeree-Overflakkee onder water worden gezet. Met deze maatregel probeert de Duitse bezetter een geallieerde landing te voorkomen. De inundatie had een grote impact in het leven van duizenden eilanders. Toch is dit stukje geschiedenis in de vergetelheid geraakt.

Stichting WO2GO nam het initiatief om samen met kunstenaar Jaap Reedijk en DINK hier verandering in te brengen. Met Verdrinkend Land komen de verhalen van Piet de Man en vele anderen tot leven en komt de inundatie opeens weer heel dichtbij!

Inundatie wat is dat eigenlijk?

Het begint met een duidelijke identiteit. Dit vormt de basis voor alle middelen van Verdrinkend Land. Want educatie is hard nodig. Veel mensen weten niet wat inundatie betekent. En hoe maak je het begrijpelijk voor kinderen? Wij ontwikkelden een animatievideo waarin alles op een aansprekende manier wordt uitgelegd. De video is onderdeel van een uitgebreid lespakket waardoor nieuwe generaties betrokken raken bij lokale geschiedenis.

Informeren en herinneren

Om de inundatie levend te houden zijn er in de dorpen in het voormalige ‘natte gebied’ meerpalen geplaatst met emaille borden met informatie en foto’s. Verder is ‘t Weeghuus in Stad a/h Haringvliet omgetoverd tot een belangrijk informatiepunt. Hier starten en eindigen ook de fietsroutes.

Fietsend door de geschiedenis

Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk zijn er 2 mooie routes samengesteld. Wij hebben deze vormgegeven in een handzaam Booqi. Deze brengt je langs punten in het landschap waar je met behulp van foto’s terugkijkt in de geschiedenis.

Lancering

Op woensdag 23 januari 2019 onthult Piet de Man, samen met de wethouder, het kunstwerk ‘de nooddijk’ in Dirksland. Dankzij subsidies, vrijwilligers en natuurlijk onze creatieve input ;-), houdt Verdrinkend Land de herinnering aan de inundatie levend en is deze gebeurtenis in het landschap teruggebracht als cultuurhistorisch element.

Kijk voor meer informatie op www.verdrinkendland.nl