01
01
01
1
2
01
01
02
9
02
08
01
02
03
04
05
06
Water tegen
de vrijheid
stichting wo2go
Piet de Man is 9 jaar oud als tijdens de Tweede Wereldoorlog grote delen van Goeree-Overflakkee onder water worden gezet. Met deze maatregel probeert de Duitse bezetter een geallieerde landing te voorkomen. De inundatie had een grote impact in het leven van duizenden eilanders. Toch is dit stukje geschiedenis in de vergetelheid geraakt. Stichting WO2GO nam het initiatief om samen met kunstenaar Jaap Reedijk en DINK hier verandering in te brengen; ‘Verdrinkend Land’ was geboren. Wij gaven dit project een gezicht met een fraai logo en een bijpassende identiteit. Dankzij ‘Verdrinkend Land’ komen de verhalen van Piet de Man en vele anderen tot leven en komt de inundatie opeens weer heel dichtbij!

Inundatie, wat is dat eigenlijk?
Veel mensen hebben geen idee wat inundatie is, laat staan dat het zo’n impact heeft gehad op de geschiedenis van Goeree-Overflakkee. Daarom is educatie een belangrijk onderdeel van ‘Verdrinkend Land’. Maar hoe maak je deze gebeurtenis nu begrijpelijk voor kinderen? Wij ontwikkelden een animatievideo waarin alles op een aansprekende manier wordt uitgelegd. De video is onderdeel van een uitgebreid lespakket voor groep 7 en 8. Op deze manier raakt de volgende generatie betrokken bij lokale geschiedenis.

Informeren en herinneren
Om de inundatie levend te houden zijn er in de dorpen in het voormalige ‘natte gebied’ meerpalen geplaatst met daarop emaille borden met informatie en luchtfoto’s die gemaakt zijn tijdens de inundatie. Verder is ‘t Weeghuus in Stad a/h Haringvliet omgetoverd tot een belangrijk informatiepunt. Hier starten en eindigen ook de fietsroutes.




Fietsend door de geschiedenis
Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk zijn er 2 mooie routes samengesteld. Wij hebben deze vormgegeven in een handzaam Booqi. Deze brengt je langs punten in het landschap waar je met behulp van foto’s terugkijkt in de geschiedenis.

Lancering
Op woensdag 23 januari 2019 onthulden wethouder dhr. D. Markwat en dhr. P. de Man het kunstwerk/monument ‘de nooddijk’ in Dirksland. Die middag kregen de genodigden te zien wat het projectteam in twee jaar tijd heeft gerealiseerd. Dankzij de hulp van subsidies, vrijwilligers en natuurlijk onze creatieve input ;-), houdt ‘Verdrinkend Land’ de herinnering aan de inundatie levend en is deze gebeurtenis in het landschap teruggebracht als cultuurhistorisch element.
Meer weten over de inundatie op Goeree-Overflakkee? Kijk op www.verdrinkendland.nl

